Osteopathie

Osteopathie

Wat is osteopathie?
Het woord osteopathie is afgeleid van het woord ‘os’ dat ‘botten’ betekent en het woord ‘pathie’ dat ‘ziekte’ betekent. Reeds in het begin van de 19e eeuw is het ontwikkeld door en voor mensen en daarna heeft de ontwikkeling ervan niet stilgestaan. Aan het eind van de 19e eeuw zijn er enkele dierenartsen geweest die de osteopathie voor de paarden hebben ontwikkeld en de laatste jaren wordt de osteopathie ook op honden toegepast. Op dit moment is de osteopathie een vorm van manuele therapie die wereldwijd erkend is.

Als een uurwerk…
De osteopathie beschouwt het lichaam als een eenheid. Alle structuren, zoals botten, spieren, gewrichten, banden, pezen maar ook de organen staan met elkaar in verbinding. Alle radertjes van het uurwerk grijpen in elkaar en wanneer één radertje in het uurwerk niet goed functioneert loopt de klok niet meer op tijd.

Wanneer met uw paard naar de osteopaat?

Bij verzet bij opzadelen of tegen de rijhulpen

Chronische stijfheid, startkreupelheid

Verschillende vormen van kreupelheid

Slechte houding van het hoofd

Scheve houding van de staart

Na een ongeluk, val of vastliggen

Mindere prestaties

Afwijkende gang

Na diverse blessures, hoe sneller de behandeling gestart wordt des te sneller de genezing.

De behandeling
De osteopaat gebruikt alleen zijn handen als gereedschap. Hij onderzoekt het gehele lichaam op eventuele bewegingsbeperkingen. Stelt hij een blokkade vast dan gaat hij die blokkade met behulp van diverse handgrepen los maken. Deze manipulaties zorgen voor een impuls die de zelfgenezing van het lichaam in gang zet. Het bewegingsapparaat staat in verbinding met de rest van het lichaam, zodat een osteopathische behandeling tevens op de ademhaling, de bloedsomloop, de stofwisseling en de psyche van de patiënt inwerkt. Na de behandeling wordt het paard 48 uur op rust gezet met lichte beweging. Daarna wordt in overleg weer begonnen met de training, eventueel in combinatie met fysiotherapie. Meestal wordt er een afspraak gemaakt om na een aantal weken het paard  te controleren.

© 2017 | CMS & webdesign by Accept-IT