Madenziekte

Myiasis ( madenziekte ) bij het konijn

Vooral in de zomermaanden zien we nogal eens konijnen met maden.
Myasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg (Lucilia sericata).
Let vooral met warm weer goed op of er vliegen rond het hok/konijn aanwezig zijn. De vliegen leggen eitjes in aangekoekte poep of in de vieze vacht van het konijn en ook in eventueel aanwezige wondjes.
Deze eitjes worden uiteindelijk maden die in korte tijd voor ernstige schade zorgen bij het konijn.

Als een konijn met maden bij ons in de praktijk komt gaan we kijken hoe ernstig het is met de wonden. Indien het konijn niet te ziek is en de wonden niet te groot zijn, dan wassen we het konijn en verwijderen we de maden zoveel mogelijk. Het konijn wordt daarna behandeld met een spray die de maden die er eventueel nog zitten zal doden.
(Deze spray is overigens ook preventief te gebruiken wanneer u vliegen in de buurt van uw konijn ziet.)
Als u er vroeg genoeg bij bent is de prognose redelijk goed. Soms zijn de wonden echter zo erg en is het konijn zo verzwakt dat we het uit zijn/haar lijden moeten verlossen.

Te voorkoming van de aangekoekte ontlasting is het belangrijk uw konijn de juiste voeding te verstrekken:
Konijnen hebben twee soorten keutels: zachte (blindedarmkeutels) die het konijn weer opeet en gewone keutels die u in het hok aantreft. Als het konijn deze zachte keutels niet opeet, zullen deze rond de anus in de vacht vast blijven zitten en plakpoep veroorzaken.
Het niet opeten van deze keutels is meestal een gevolg van verkeerde voeding:
Geef niet teveel biks (ongeveer 20 gram voer per kg lichaamsgewicht) en zorg dat er altijd hooi ter beschikking van het konijn staat. Hiermee kunt u al veel problemen voorkomen.
En uiteraard draagt een goede hygiëne van het hok bij aan de voorkoming van vliegen.

© 2021 | CMS & webdesign by Accept-IT