Overgewicht

Overgewicht bij hond en kat
Overgewicht bij uw huisdier is veelal het gevolg van de opname van teveel calorieën gedurende een langere periode. Als uw hond of kat ouder wordt neemt het risico op het ontwikkelen van overgewicht toe. Ook als uw dier gesteriliseerd of gecastreerd is loopt het een groter risico op overgewicht.
Het vervelende van overgewicht is dat, wanneer het eenmaal is ontstaan, het heel moeilijk is om het gewicht weer gezond te krijgen. Vaak blijven dieren dan, ondanks dat zij minder voeding krijgen, te dik. Voorkomen is daarom beter dan genezen!

Hoe overgewicht ontstaat
Dieren met overgewicht krijgen te veel voeding voor hun lichaamsbeweging. Een hond die veel beweging krijgt heeft meer voeding nodig dan eenzelfde hond die weinig beweging krijgt. De advieshoeveelheden die u op de verpakkingen van hondenvoer aantreft zullen daarom niet voor iedere hond juist zijn.
Ditzelfde geldt uiteraard voor katten: een huiskat zal doorgaans minder voer nodig hebben dan een kat die de hele dag buiten loopt.
Na castratie of sterilisatie is het belangrijk om goed op het gewicht van uw dier te letten. Doordat dan de hormoonhuishouding verandert heeft het lichaam minder voeding nodig. Vaak blijven eigenaren dezelfde hoeveelheden voeren waardoor huisdieren overgewicht ontwikkelen.
Sommige ziektes/aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat er ongewenste gewichtstoename ontstaat, bijvoorbeeld schildklieraandoeningen of de ziekte van Cushing.
Ook kunnen bepaalde geneesmiddelen effect hebben op de gewichtstoename.
De leeftijd van een dier speelt ook een rol: een ouder wordend dier wordt minder actief en heeft daardoor langzaamaan minder of andere (senioren) voeding nodig.
Tenslotte kan het ook rasafhankelijk zijn: sommige rassen zijn gevoeliger voor gewichtstoename, zoals bijvoorbeeld de labrador retriever.

Wanneer is uw dier te dik ?
U moet de ribben van uw dier goed kunnen voelen als u met uw handen over de borstkas voelt. Wanneer de ribben uitsteken is uw dier te mager en als u erg moet drukken om de ribben te voelen dan is uw dier te dik.

De Gevolgen van overgewicht voor de gezondheid van uw dier
Een dier dat te zwaar is wordt minder actief en zal dus, als de hoeveelheid voeding niet wordt aangepast, steeds meer in gewicht toenemen. Dit komt de algehele lichamelijke gesteldheid uiteraard niet ten goede.
Een dier met overgewicht leeft gemiddeld twee jaar korter dan een dier dat een gezond gewicht heeft. Huisdieren met slechts een klein beetje overgewicht hebben al een hoger risico op bepaalde ziektes, zoals bijvoorbeeld hartproblemen, suikerziekte of gewrichtsontstekingen. Dit risico begint al bij een overgewicht van 20%. Dit houdt in dat het risico dus al aanwezig is bij een hond die 25 kilo hoort te wegen en 5 kilo te zwaar is.

Dieetvoer
Er zijn verschillende dieetvoeren beschikbaar die kunnen helpen bij het laten afvallen van uw dier. Door een aangepast dieetvoer te geven weet u zeker dat uw dier wel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt maar toch afvalt. Deze dieetvoeders zijn zo ontwikkeld dat uw dier zo min mogelijk last zal ondervinden van een hongergevoel.

Hulp bij het laten afvallen van uw huisdier
Wanneer u wilt bieden wij u kosteloos hulp aan bij het laten afvallen van uw hond of kat.
Onze gewichtsconsulente Laurie begeleidt u graag bij het op een verantwoorde wijze laten afvallen van uw dier. Zij gaat samen met u het gewicht van uw dier controleren en met u bespreken wat er mogelijk is met betrekking tot de voeding. Zij zal met u vervolgafspraken maken om uw dier te wegen en de voortgang te bespreken.
Wanneer u van haar hulp gebruik wilt maken kunt u contact opnemen met de praktijk en een afspraak maken met Laurie.
Omdat wij het belangrijk vinden om gewichtsgerelateerde problemen te voorkomen zijn er geen kosten verbonden aan deze gewichtsconsulten.

Let op: het plotseling halveren van voeding kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid. Overleg daarom altijd even met uw dierenarts alvorens zelf stappen te ondernemen.

© 2021 | CMS & webdesign by Accept-IT