Gezelschapsdieren

Bos Lonneker

  • Echografie
  • Naar de specialist
  • Operaties
  • Röntgen
  • Scopie-onderzoek
  • Uw dier bij ons
  • Voor en na een operatie

Echografie

Echografie

Wij maken in onze praktijk voor diverse onderzoeken gebruik van echografie. Ons echo-apparaat wordt veelvuldig ingezet bij het scannen van een drachtige hond. Maar ook wordt er geregeld een echo van andere lichaamsdelen gemaakt zoals bijvoorbeeld de blaas, de lever of de baarmoeder.

Naar de specialist

Naar de specialist

Wanneer uw dier specialistische diergeneeskundige zorg nodig heeft dan verwijzen wij u uiteraard door naar een specialist.

Onze dierenartsen volgen natuurlijk diverse nascholingen om zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Soms kunnen we echter op een punt aanbelanden waarop we besluiten dat er nader onderzoek of verdere behandeling door een specialist noodzakelijk is.

Helaas bevinden zich in de directe omgeving geen echte specialisten. Hoewel er verschillende klinieken/ziekenhuizen zijn die specialistische operaties of specialistische behandelingen aanbieden, zult u zich ervan moeten vergewissen dat u te maken heeft met een kliniek/ziekenhuis waar gecertificeerde specialisten werkzaam zijn. Dit is namelijk lang niet altijd het geval.

Een dierenarts die enkele cursussen over gewrichten heeft gevolgd is namelijk nog lang geen orthopeed, waardoor er soms onnodige operaties worden uitgevoerd of meerdere operaties noodzakelijk zijn om tot een goed resultaat te komen. En het volgen van enkele nascholingen op het gebied van echo’s maakt een dierenarts zeker geen volleerd echograaf, waardoor er uitspraken kunnen worden gedaan die achteraf niet blijken te kloppen.

Een opleiding tot specialist duurt niet voor niets jaren!

Afhankelijk van de klacht van uw dier kunnen wij in overleg met u de beste keuze voor een specialist maken. Deze keuze is gebaseerd op vertrouwen en ervaringen uit het verleden.

Wij adviseren dan ook het adres dat op dat moment voor uw dier met die bepaalde aandoening het beste is.

Voor een zo goed mogelijk resultaat verwijzen we daarom naar specialisten waarmee we door de jaren heen goede ervaringen hebben opgedaan.

Operaties

Operaties

Naast standaardoperaties als sterilisaties, castraties en het verwijderen van bultjes, voeren wij ook diverse andere operaties uit. Mocht u hierover vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

Tijdens de operaties maken we veelal gebruik van gasanaesthesie. Dit is een veilige vorm van narcose die snel werkt en goed is te doseren naar de behoefte van de individuele patiënt. Het grote voordeel van deze vorm van anaesthesie is dat de patienten ook weer snel wakker worden.

Röntgen

Röntgen

In onze praktijk maken we gebruik van een digitaal röntgenapparaat dat voor ons de foto's ontwikkelt en deze op de computer zet. De kwaliteit van deze beelden is uitstekend. Een fijne bijkomstigheid is dat het mogelijk is om de beelden via e-mail door te sturen of op een schijfje te zetten.

Scopie-onderzoek

Scopie-onderzoek

Wij beschikken over scopie-apparatuur.

Tijdens een scopie-onderzoek is het mogelijk aan de binnenkant van het lichaam te kijken. Bijvoorbeeld in de maag, darm, vagina of neus.

Afwijkingen kunnen dan in sommige gevallen zonder operatief ingrijpen worden opgespoord. 

Uw dier bij ons

Uw dier bij ons

Soms komt het voor dat een dier bij ons moet worden opgenomen voor een operatie of behandeling. Dit is voor de eigenaar vaak een spannend moment en daarvoor hebben we alle begrip!

Wij laten de dieren meestal brengen tussen 8.0 uur en 8.30 uur. Ons ochtendspreekuur is dan nog niet begonnen waardoor we dan ruimschoots de tijd hebben voor de opvang van de patiënten van die dag.

U laat uw dier dan bij ons achter en wij bespreken met u hoe het contact tussen u en ons zal verlopen. Meestal bellen wij de eigenaar rond 13.00 uur. De operatie of behandeling is dan al enige tijd achter de rug en op dat moment kunnen we vrij goed inschatten hoe laat uw dier weer opgehaald kan worden. Uiteraard lichten wij u dan ook in over het verloop van de operatie/behandeling en van de toestand van uw dier.

We beschikken over verschillende opnameruimtes zodat we honden en katten gescheiden kunnen plaatsen. Dit zorgt voor rust bij zowel de honden als de katten.

De katten zitten bij ons in een goed verwarmde, afgesloten ruimte waar we een zacht muziekje op de achtergrond laten spelen. Ook gebruiken wij hier een feliway stekker, die stressverlagend werkt. In deze ruimte is het altijd erg rustig en dat zorgt ervoor dat de katten een zo ontspannen mogelijk verblijf bij ons zullen hebben.

De honden zitten in een grotere ruimte omdat zij nu eenmaal meer ruimte nodig hebben. Uiteraard is ook deze ruimte goed verwarmd en wij handhaven ook hier zo goed mogelijk de rust. Deze hondenopname grenst aan onze werkruimte: onze ervaring is dat honden het prettig vinden te horen dat er mensen in de buurt zijn.

Voor en na een operatie

Voor en na een operatie

Soms is het nodig dat uw dier een behandeling of operatie onder narcose ondergaat. Hier vindt u aanvullende infomatie hierover.

Nuchter

Als uw hond of kat narcose krijgt moet hij/zij nuchter zijn op de dag van de operatie.

Daarom mag uw dier de avond voor de operatie na 18.00 uur niet meer eten.
Water drinken mag wel. Let op: alleen water, geen ander drinken.
Zorgt u dat uw hond goed is uitgelaten voor u hem/haar brengt. Het is niet prettig voor een dier om na de operatie wakker te worden met een volle blaas. Het gebeurt dan ook vaak dat een dier de urine laat lopen tijdens/na de narcose.

Bereikbaarheid

Wij controleren als u uw dier brengt altijd uw telefoonnummer. Zorgt u ervoor dat u op de dag van de operatie uw telefoon bij u heeft en aan heeft staan? Soms komt het voor dat wij aanvullende informatie wensen over uw dier of dat wij iets met u willen overleggen. Als het niet lukt om u te bereiken dan zullen wij zelf de ons inziens beste beslissing nemen.

Na de operatie

Zorg dat uw dier thuis een rustige, warme plek heeft. Leg hem/haar niet op de bank of stoel want springen is na een operatie uit den boze.

De assistente zal u bij het ophalen zeggen hoe laat uw dier weer iets mag eten en drinken en verdere uitleg geven. Ook zal zij met u eventuele vervolgafspraken maken.

Geef vaker kleine beetjes water. Bij grote hoeveelheden is de kans groot dat het water weer wordt uitgebraakt. Dit geldt ook voor het eten. Geef kleine beetjes van het eigen voer. Geef geen andere dingen omdat de kans dan groter is op spijsverteringsproblemen.

Afhankelijk van de operatie is het beter uw dier niet te lang alleen te laten.
Let u goed op dat uw dier niet te veel aan de wond likt of krabt. Indien het nodig is kunt u bij ons een romper of kap ophalen. Als uw hond al een kap op heeft, laat u deze dan op. Als uw dier de hechten uit de wond haalt dan moet de wond opnieuw gehecht worden, veelal onder narcose. Ook is de kans op wondinfectie dan veel groter.

Hond uitlaten

De hond moet uiteraard naar buiten om zijn/haar behoefte te doen. Maak geen wandelingen de eerste paar dagen en bouw de wandelingen zeer langzaam weer op.

De kat naar buiten

Als een kat is geopereerd is het verstandig haar/hem de eerste vijf dagen binnen te houden. Uw kat kan door de operatie minder alert zijn waardoor het reactievermogen is verminderd.

Vragen

Mochten er vragen zijn dan kunt u ons altijd bereiken.
Belt u overdag en buiten openingstijden gewoon het vaste nummer: 053 - 431 78 08.
’s Avonds en buiten openingstijden hoort u dan een mobiel nummer van de dienstdoende dierenarts.

Lees meer over onze praktijk
Lees meer over paarden