Fysiotherapie

Fysiotherapie


Fysiotherapie is het toepassen van verschillende technieken op de spieren, pezen, gewrichten en banden van het bewegingsapparaat van het dier. Het doel hiervan is bijvoorbeeld de sportprestaties van het dier te verhogen of het dier te helpen herstellen na bijvoorbeeld een blessure of een operatie, of met het doel het lichaam met chronische- of ouderdomsproblemen zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Dit kan door middel van verschillende technieken:

Bewegingstherapie
Met behulp van bewegingstherapie worden spieren, gewrichten en pezen door middel van verschillende technieken gerekt en soepeler gemaakt. Hierdoor zal de algehele bewegingsmogelijkheid vergroot worden. Van daaruit kunnen verzwakte spieren door middel van trainingsarbeid versterkt worden. Voor elke aandoening en ieder individueel dier wordt een eigen behandelplan opgesteld en wordt er tussentijds geëvalueerd.

Massagetherapie
Massage heeft onder andere tot doel het verlagen van een verhoogde spierspanning. Hierdoor zal de pijn in het betreffende gebied afnemen. Ook zorgt massage voor een toename van de doorbloeding van het aangedane gebied, want alleen via een goede doorbloeding kan genezing optreden.

Op de opleiding in Duitsland ben ik in aanraking gekomen met de zogenoemde Stress-point-massage volgens Jack Meagher, hierover ben ik zeer enthousiast en deze methode is zeer geschikt in de sport of bij wat oudere honden of paarden.

Fysische therapieën
Hieronder wordt verstaan dat door middel van diverse apparatuur verschillende invloeden worden uitgeoefend op het genezingsproces, zoals elektrotherapie, ultrageluid of lasertherapie. De theorie achter de elektrotherapie en de ultrageluid therapie (zoals de shock-wave) is dat er door middel van stimulatie kleine beschadigingen in het weefsel worden veroorzaakt van waaruit het genezingsproces wordt gestimuleerd. Een nadeel is dat in het herstel dus eerst een stap terug wordt gezet. Een volgend nadeel is dat de behandeling niet geheel pijnvrij is, dit is zeker van belang bij de behandeling van dieren.

Ik heb gekozen voor lasertherapie
De laserenergie werkt op een vergelijkbare manier als zonlicht op de plantencellen werkt. Door het licht van de laser worden de cellen geactiveerd. Er komt meer energie vrij. Hierdoor wordt de tijd van het herstel van blessures verkort en wordt de wondgenezing bevorderd. In Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten wordt in de diergeneeskunde al jaren op grote schaal gebruik gemaakt van lasertherapie. In Nederland is deze therapie in opkomst. Lasertherapie kan worden ingezet bij wondgenezing, pees-en spierblessures, zwellingen en pijnbestrijding. Tevens kunnen door de laser de acupunctuurpunten gestimuleerd worden. De grootse voordelen van de lasertherapie bij dieren is dat de behandeling pijnloos is en dat door het licht van de laser geen schade kan worden aangericht.
Zie verder lasertherapie.

Kinesiologie tape

Kinesiotaping is een methode om spieren en of gewrichten te tapen. De methode, die in Japan werd ontwikkeld, wordt humaan in de sport en in paramedische beroepen al veelvuldig toegepast.

De gebruikte tape is, anders dan traditionele sporttape, namelijk rekbaar. Zo worden de spieren, kapsels, banden en gewrichten niet vastgezet, maar kunnen vrij bewegen, zonder dat zij meer of minder uit kunnen rekken dan gewenst is.

Hoe en waar getapet moet worden is zeker niet willekeurig. Op een cursus bij de DIPO in Duitsland ben ik in aanraking gekomen met het tapen van dieren.

Kinesiotaping kan verschillende fysiologische systemen beïnvloeden, te weten huid, onderhuid, bloedcirculatie/lymfe, spieren, banden en gewrichten. Door middel van het aanpassen van de richting en rek op de Kinesio Tape kunnen deze systemen worden beïnvloed.

--------------------------------------------------------------

Wanneer komt uw dier in aanmerking voor fysiotherapie?
Honden:

Rug of halsproblemen; zoals spondylose, hernia, verlammingen.

Revalidatie na blessures aan spieren, pezen, banden.

Revalidatie na operaties aan bijvoorbeeld kruisbandletsel of botbreuken.

Gewrichtsproblemen, zoals HD, ED of OCD.En verder bij artrose, algemene ouderdomsverschijnselen, startkreupelheid, pijnvermindering, het optimaliseren van de beweging.

Ook is het mogelijk uw hond te laten keuren in een zogenaamde sportkeuring. Hierbij wordt het bewegingsapparaat van de hond onderzocht en wordt gekeken naar zwakke en sterke punten.

De behandelingstijd en het aantal behandelingen
Bij de eerste behandeling zal het dier onderzocht worden. Dit onderzoek bestaat uit het observeren en onderzoeken van het stilstaande dier, maar ook eventueel van het dier in beweging. Bij paarden zal er dan gekeken worden naar de bewegingen tijdens het longeren of onder de ruiter. Na het onderzoek zal begonnen worden met het opstellen van een behandelplan en zal gestart worden met de behandeling. De hersteltijd van de genezing bij dieren is veel korter dan bij ons mensen. Over het algemeen zal meestal na ongeveer vier behandelingen gezien moeten worden dat er een duidelijke verbetering is opgetreden. Hierna zal besloten worden of verdere therapie zinvol is of hoe de verdere therapie eruit zal zien en met welke intervallen tussen de behandelingen.

© 2017 | CMS & webdesign by Accept-IT